Drömmar

Min mammas grej var att baka drömmar. Hon fick dem sådär höga och spröda som jag tycker att de ska vara och inte sådär platta som de man oftast hittar i affären. Tack och lov lärde hon mig hur man gör och nu bakar jag dem då och då till minne av henne
Och här kommer receptet:
Drömmar
ca 50st
100g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornsalt
ca 5 dl vetemjöl
Rör smör och socker till en porös massa. Tillsätt oljan lite i taget, fortfarande under omrörning. Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet och rör ner det i massan. Tillsätt resten av mjölet och vaniljsockret. Ställ kallt en stund (om du har tid, det är inte nödvändigt men det är mindre risk att de "sjunker ihop" då). Forma till små kulor och lägg på bakplåtspapper utan att platta till dem!
Grädda mitt i ugnen ca 20 min i 150 grader.
Min mammas grej var att baka drömmar.
Hon fick dem sådär höga och spröda som jag tycker att de ska vara och inte sådär platta som de man oftast hittar i affären. Tack och lov lärde hon mig hur man gör och nu bakar jag dem då och då till minne av henne.


Och här kommer receptet:

Drömmar (ca 50st)

100g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornsalt
ca 5 dl vetemjöl

Rör smör och socker till en porös massa. Tillsätt oljan lite i taget, fortfarande under omrörning. Blanda hjorthornsaltet med lite av mjölet och rör ner det i massan. Tillsätt resten av mjölet och vaniljsockret. Ställ kallt en stund (om du har tid, det är inte nödvändigt men det är mindre risk att de "sjunker ihop" då). Forma till små kulor och lägg på bakplåtspapper utan att platta till dem!
Grädda mitt i ugnen ca 20 min i 150 grader.

Tårta och Praliner med kaffetryffel

I fredags skulle min äldsta son ha fyllt 4 om livet vore rättvist.
Det blev en enkel tårta med en liten nalle-ängel som jag och min dotter hjälptes åt med.
Silverkaka med kaffetryffel och grädde.
Har ju lovat att bjuda på det smarriga pralin-recepetet också, så det kommer här nedan. Det blir även mitt bidrag till Månadens sötsak som är en underbar idé från bloggen Söta Saker


Mörka chokladpraliner med kaffetryffel

200g mörk choklad. (jag har använt Anthon Bergs 72% fairtrade)

200g vit choklad
1/2 dl grädde
25g smör
2 msk starkt kaffe (här: zoègas skånerost, nymalda bönor)

Smält den mörka chokladen. Vill du ha glansiga och fina praliner så behöver du temperera den. Hur du gör det kan du läsa om t.ex. här. Men detta är inget måste för att pralinerna ska bli goda, jag lovar ;-)
Pensla din pralinform (Har du ingen sådan så använd vad du har hemma, en isbitsform eller ischokladformar tex.)
eller häll mörk choklad i den och häll sedan tillbaka chokladen så att du får ett ordentligt "skal" i formarna.
Låt dessa stelna medan du gör tryffeln.

Värm upp grädde, smör och kaffe ordentligt i en kastrull och ta sedan av den från värmen. Häll ner den hackade vita chokladen och låt den smälta.

Spritsa eller skeda upp tryffeln i chokladskalen och fyll sedan upp dem med mörk choklad ovanpå.

Tårta i papper

Idag vill jag visa er denna helt otroligt vackra skapelse som en mycket fin vän pysslat ihop.
Den är verkligen underbar!
Henne och hennes alster hittar du här, kika in med en gång!

Golftårta och Snickartårta

Idag hade jag tänkt bjuda på ett mysigt alla hjärtans dag-inlägg, men tiden var inte på min sida och när jag var klar med helgens två beställningstårtor var klockan halv fyra i morse och det var inte riiiktigt läge att ställa sig och börja med en tårta till. Så ni får vänta på det inlägget några dagar och så firar vi med kärlekstårta i efterskott. Kan avslöja så mycket att det kommer innehålla ett mycket smarrigt pralin-recept, så håll utkik!
Två tårtor som skulle till samma kalas blev det i varje fall, en till en 60-åring som gillar golf och en till en 80-åring som tidigare arbetat som snickare.
Mörk chokladbotten med Mintchokladmousse. Spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med SP.
Vaniljbotten med blåbärsmousse. Spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med SP.

Tårta à la Vegan

Jag håller just nu på att experimentera fram recept för att få till en riktigt god variant av tårtorna som även ska passa den som är vegan.
Såhär blev resultatet. Det är vaniljbotten med hallon och vaniljkräm, spacklad med smörkräm och täckt med SP. Jag gjorde även en chokladmousse som blev klart godkänd den också.
Och det bästa av allt: Den gluten och nötfri och innehåller inga animaliska produkter.
Bra kan alltid bli bättre och jag tar tacksamt emot alla tips på ämnet. Bland annat undrar jag om pastafärgerna. De innehåller glycerol som KAN vara animaliskt. Någon som vet hur det är med det här och vilka alternativ som finns. Måste jag hålla mig till målade dekorationer av pulverfäger eller vanliga (enligt mig ganska tråkiga) hushållsfärger?

Födelsedagstårta till Klara

Till en liten flicka som ville ha "En riktig disco-tårta".
Chokladbotten med hallon/jordgubbsmousse. Spacklad med smörkräm, täckt och dekorerad med SP.
Jag hoppas att hon får ett toppenkalas och att tårtan ska smaka!

Pixelkakor

Vi har varit förkylda allihopa här, så det har inte blivit så mycket bakat på en liten stund. Tänkte ändå försöka låta bli ett "hack" i uppdateringen av bloggen och bjuda på en bild av kakor jag bakade i somras.
Det blev Super Mario-kakor att mumsa på hos min tvspelsgalne styvfar.

RSS 2.0